Masteruddannelse sætter fokus på it-sikkerhed

Af Britta Ank Pedersen, It-vest - samarbejdende universiteter 

Nye fag på masteruddannelsen i it vil klæde både udviklere og ledere på til at vurdere og håndtere it-sikkerhed i systemer og organisationer.

Den gennemgribende digitalisering betyder store ændringer i, hvordan data og dokumenter håndteres i organisationer. Det giver stort behov for forståelse for it-sikkerhed hos den enkelte bruger og hos ledelsen. Samtidig er strømmen af it-angreb mod både offentlige myndigheder og private virksomheder overvældende og bliver til stadighed mere avanceret.

Derfor har It-vest, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet fået stor opbakning fra et bredt erhvervspanel til udvikling af en ny specialisering i it-sikkerhed på masteruddannelsen i it, der henvender sig til it-medarbejdere i både private og offentlige virksomheder.

It-sikkerhed fra mange vinkler
Uddannelsen tager fat på både de tekniske discipliner som sikkerhed i software og netværk og en lang række andre aspekter, der har betydning for it-sikkerheden. For eksempel at virksomhedens medarbejdere ved, hvordan teknologi og data skal håndteres, at politikker og retningslinjer sikrer de rigtige procedurer, og at lovgivningen på området bliver overholdt.

5000 nye trusler om året
”Her de senere år er der opstået sådan cirka 5000 nye sårbarheder om året, i runde tal”, vurderer Henning Mortensen, der er chefkonsulent ved DI ITEK og har siddet med ved bordet, da behovet for en ny uddannelse i it-sikkerhed blev drøftet.

”Der er brug for kompetencer inden for it-sikkerhed både hos sikkerhedsleverandørerne, der skal hjælpe kunderne med at etablere god sikkerhed, og hos kunderne selv, hvad enten de er offentlige eller private. Ansvaret for sikkerheden ligger hos virksomheden, så derfor skal der være sikkerhedskompetencer begge steder”, siger Henning Mortensen.

Adfærd, ledelse og sikkerhed i netværk og software
I den nye specialisering i it-sikkerhed indgår fire fag, der kan tages enkeltvis eller samles til en hel masteruddannelse i it:

”It-sikkerhed i organisationer” tager fat på organisering og drift af en sikker it-organisation med emner som it-etik, it-jura, it-sikkerhedsadfærd og ledelse af it-sikkerhedsprocedurer.

”Netværkssikkerhed” giver kompetencer til at overvåge netværksaktivitet og -trafik, så fejl og angreb kan detekteres, og konsekvenserne af dem minimeres.

”Sikker softwareudvikling” giver viden og færdigheder til at planlægge og udføre en softwareudviklingsproces med fokus på sikkerhed fra start til slut.

”It-sikkerhed og kryptologi” har fokus på strategier til at beskytte sine it-systemer og mekanismer til implementering af sikkerhedspolitikker m.v. 

 

Denne artikel er skrevet til bladet Hospital Drift og Arkitektur, april 2015

 

Fakta

Master i it og it-sikkerhed

  • Masteruddannelsen i it er en deltidsuddannelse for højtuddannede it-medarbejdere.
  • Uddannelsen tilbyder hvert halve år cirka 10 forskellige fag inden for it-organisation, it-ledelse og it-udvikling.
  • It-sikkerhed er en ny specialisering, der begynder i efteråret 2015.
  • Masteruddannelsen i it udbydes af It-vest samarbejdet mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

It-vest - samarbejdende universiteter · Åbogade 15 · 8200 Aarhus N · tlf. 7027 6850 · it-vest(at)it-vest.dk · www.it-vest.dk

Cookie- og privatlivspolitik