Usability booster salgstallene

Af Lene Bæk Jørgensen, It-vest - samarbejdende universiteter

Ingeniør og softwareudvikler Jesper Lumbye Andersen valgte at efteruddanne sig, fordi han savnede brugbare evalueringsmetoder i sit daglige arbejde med design og udvikling af guitarpedaler. Hans nye kompetencer inden for usability har været medvirkende til, at TC Electronic har udvidet markedet for looper-pedaler med to tredjedele.

Jesper Lumbye Andersen er uddannet civilingeniør i systemkonstruktion og har siden 1998 arbejdet som softwareudvikler hos TC Electronic, der udvikler og designer guitarpedaler og øvrige lydeffekter.

For cirka 6 år siden valgte Jesper Lumbye Andersen at påbegynde en masteruddannelse inden for interaktionsdesign og takket være hans nye kompetencer inden for usability, har han efterfølgende været en afgørende brik i TC Electronics udvikling af en ny, storhittende guitarpedal. Pedalen er en såkaldt looper, hvilket vil sige en guitarpedal, der muliggør, at man kan optage en guitarmelodi og derefter, igen og igen, optage et nyt spor oveni.

Less is more – gav gevinst
”Med afsæt i de strukturerede metoder for usability-evaluering jeg har lært på mit masterforløb, gik jeg i gang med at teste en konkurrents looper-pedal, og her viste det sig, at den var alt for kompliceret at bruge. Hos TC Electronic valgte vi derfor at udvikle en meget mere simpel looper-pedal med kun én drejeknap, én fodkontakt og én kontrollampe”, fortæller Jesper Lumbye Andersen.

Og beslutningen om at lave en ny looper-pedal, der i dag går under navnet TC Electronic Ditto Looper, viste sig at være et klogt valg. Pedalens høje usability har medført, at virksomheden nu også har fået godt fat i alle amatør-guitaristerne, både fordi pedalen er enkel at bruge, og fordi den har en fornuftig pris. Ditto Looper har nu længe været blandt virksomhedens mest solgte produkter og medvirkende årsag til, at det samlede marked for looper-pedaler i de seneste år er steget med to tredjedele.   

Fra mavefornemmelse til brugbare metoder
Når TC Electronic skal udvikle et nyt produkt, arbejder Jesper Lumbye Andersen tæt sammen med sine øvrige kollegaer, og han er begejstret for deres tætte samarbejde i det cirka 12 mand store team. Baggrunden for at blive studerende igen hang derimod sammen med et ønske om at opnå en mere struktureret arbejdsform. Han forklarer:

”For nogle år tilbage begyndte jeg for alvor at bide mærke i, at mange beslutninger omkring interaktionsdesign ofte skete på baggrund af folks mavefornemmelser. Som ingeniør ønskede jeg derimod en metodisk tilgang, så vi kunne træffe beslutninger på et kvalificeret grundlag, når et nyt produkt eller en service skulle udvikles. I 2009 faldt jeg over masterfaget Brugbarhed (i dag hedder faget Interaktionsdesign og usability-evaluering) på Masteruddannelsen i it, som jeg søgte om optagelse på. På faget lærte jeg metoder til at optimere og evaluere brugbarheden ved it-systemer og interaktive produkter.”

Da Jesper Lumbye Andersen kom til undervisningens praktisk-analytiske del, foreslog TC Electronics produktchef, at han lavede en brugertest på en konkurrents looper-model. Netop denne model var interessant, fordi den repræsenterede et nyt, potentielt marked inden for salg af guitarpedaler, som TC Electronic på daværende tidspunkt ikke havde indtaget – endnu.

Vil ikke gå i stå
Jesper Lumbye Andersen står i dag med en faglig profil, der, udover en civilingeniøruddannelse og mange års erfaring som softwareudvikler, også indeholder en ny og opdateret viden om brugergrænseflader, brugbarhedskriterier og metoder til usability-evaluering fra hans masterforløb, hvor han i dag har afsluttet flere fag.

”Jeg kan godt blive lidt bange for at gå i stå rent fagligt, hvis jeg ikke tilegner mig ny viden, fordi udviklingen går så stærkt. At jeg som civilingeniør har valgt at fordybe mig så meget i interaktionsdesign, gør min profil lidt speciel, tror jeg, og det er kun positivt ment. For mig har det været vigtigt at tage en anerkendt efteruddannelse, der giver ECTS. Omvendt skal man huske på, at det kan være svært at opnå attention i et team, hvis man er den eneste, der har en bestemt faglig viden, for eksempel om usability-metoder, og derfor har flere af mine kollegaer nu også valgt at opkvalificere sig inden for området, og det er jo kun positivt”, afslutter han.  

 

Denne artikel er skrevet til bladet Ingeniøren, oktober 2015. 


FAKTA

TC Electronic
TC Electronic er en dansk producent af lydudstyr, som blandt andet producerer guitareffekter og udstyr til lydproduktion. Firmaet blev grundlagt i 1976, ligger i Risskov ved Aarhus og er en del af TC Group A/S, som i 2013-14 kunne vise et regnskab med et overskud på cirka 23 millioner kroner.

Blandt de prominente guitarister, der benytter virksomhedens produkter, finder man blandt andre Joe Perry fra Aerosmith, Bumblefoot fra Guns N’ Roses og Martin Gore fra Depeche Mode.

Masteruddannelsen i it
Interaktionsdesign og usability-evaluering (tidligere Brugbarhed) er et af fagene under Masteruddannelsen i it, som udbydes af It-vest samarbejdet mellem Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet. Undervisningen er på kandidatniveau, foregår på deltid og man kan vælge et eller flere fag eller sammensætte fag til en hel masteruddannelse og opnå titlen Master i it. 


It-vest - samarbejdende universiteter · Åbogade 15 · 8200 Aarhus N · tlf. 7027 6850 · it-vest(at)it-vest.dk · www.it-vest.dk

Cookie- og privatlivspolitik